Örsjö belysning är en Småländsk belysningsaktör som tillverkar belysningsarmaturer av absolut högsta klass. Produktportföljen innehåller nutida designklassiker från Sveriges främsta designers.
Formgivare som designat armaturer som tillverkas av Örsjö är bland andra Jonas Bohlin, Claesson Koivisto Rune och Jenny Bäck.
All tillverkning sker i Sverige på den egna fabriken i Nybro vilket gör att man har full kontroll över produktionen och även möjlighet att göra specialanpassningar av armaturer.

Tack vare sitt mycket goda renommé inom designbelysning kan man hitta Örsjö-armaturer där extra stor omsorg har lagts på belysningens utformning exempelvis restauranger, hotell, kontor, kyrkor och privatbostäder.
Det är inte en tillfällighet att armaturer från Örsjö belysning är kraftigt överrepresenterad hemma hos ljussättare och andra yrkesgrupper som arbetar med ljus på ett professionellt plan.
Uttrycken -Modern klassiker och -Framtidens antikvitet är två slitna fraser men i fallet med armaturer från Örsjö måste man tillstå att det stämmer. Kvalitet blir aldrig omodernt.

Vill du använda armaturer från Örsjö i ett projekt? Kontakta Svenska Ljusgrossisten.

Svenska Ljusgrossisten arbetar med Örsjö belysning dels genom försäljning av enstaka armaturer men framför all i projektform. Kontakta oss gärna för att ta en diskussion om hur vi tillsammans kan få ditt projekt att få en kvalitativ ljussättning.
Tack vare att Örsjö belysning tillverkar alla armaturer själva finns det långtgående möjligheter att specialanpassa belysning för att bättre passa i mer krävande miljöer. Utifrån önskemål kan de flesta armaturer specialanpassas i både storlek, utformning, färg och elkoppling. Vi märker tydligt ett ökande intresse för Örsjö belysning och ritar ofta in Örsjös produkter i våra projekt. Vår bild av Örsjö är att de verkligen håller en hög kvalitet och levererar tidlös belysning som imponerar.

 

Örsjö belysningÖrsjö star 3Atom floorKaramell

 

Örsjö belysning – Kvalitet blir aldrig omodernt

Örsjö Belysning AB finns i det sydöstra hörnet av Småland i ett område som är känt för sina duktiga producenter. Örsjö Belysning stämmer väl in i den bilden, över 65 års erfarenhet med produktion av belysning i hög kvalitet. Företagets erfarenhet, flexibilitet och breda sortiment gör det möjligt att uppfylla kunders höga krav.

Örsjös sortiment är utvecklat tillsammans med några av Skandinaviens ledande designers med fokus på funktion, innovation och personlighet. Kombinerat med vår tillverkningskompetens har dessa produkter givit oss åtskilliga utmärkelser och spännande uppdrag genom åren.

Historien om Örsjö

1952 – SAMARBETE MED IKEA

Ett sortiment av lampor till privathem börjar utvecklas. Ingvar Kamprad kommer till Örsjö för att förhandla om tillverkning av vägglampor och en överenskommelse träffas. Samarbetet pågår i många år och kommer även att innefatta bord- och taklampor.

1955 – ELEKTRISKA FOTOGENLAMPOR

1979 – ORREFORS & ÖRSJÖ

Örsjö Industri får ensamrätt på Orrefors belysningsglas. Örsjö gör beslag och marknadsför det vackra belysningssortimentet som smyckas med Orreforsglas. Efter en prisdiskussion i mitten av åttiotalet försvinner IKEA som kund och med dem 30% av omsättningen. Roland Hjalmarsson ser potential i företaget och när tillfälle ges våren 1994 köper han Örsjö Industri och blir ensamägare. En kundenkät görs som ger det chockerande beskedet att sortimentet är gammalmodigt och mossigt. 

2002 – DESIGNUTVECKLING

Matti Klenell engageras som designer och vägledare. Han jobbar även som lärare på Beckmans konstskola. Matti re-designar vår gamla modell Basic till moderna Mushroom. 2003 utnämns Matti Klenells Kapoor till bästa designobjekt på Stockholmsmässan.

2007 – EXPORT- OCH MARKNADSUTVECKLING

2014 – FLYTT TILL NYBRO

Långtradare går i skytteltrafik och fylls med maskiner, lampor och komponenter sommaren 2014 då den 1 mil långa flytten från Örsjö till nya, fräscha lokaler i Nybro genomförs.
2016 sker en generationsväxling. Sonen Peter Hjalmarsson övertar ägarrollen och miljöstrategin kommer med detta att ta nya kliv framåt.