Belysningsskenor – Skillnaden mellan L1 (1-fas) och L3 (3-fas)

L1 och L3 är olika typer av skensystem inom belysning. När man investerar i ny belysning är det viktigt att ha god förståelse om skillnaderna och här går vi igenom vad som skiljer just L1 och L3 åt.

L1-skenor / 1-fasskenor

L1 betyder 1-fasskena som ofta används i hemmiljö och på kontor. L1-skenor är smala och har låg bygghöjd vilket gör att de passar i lokaler med låg takhöjd och för applikationer där man inte behöver ett mer avancerat styrsystem.

L1-skenor är ofta tillverkarspecifika vilket innebär att de kan ha kompatibilitetsproblem mellan olika tillverkare. Våra varumärken Lumiance, Concord och Sylvania passar alla ihop.

Exempel på 3-fasskena / L3-skena – Lite högre bygghöjd men har styrkan att dess komponenter kan styras i tre olika faser.

Exempel på 1-fasskena / L1-skena – Kännetecknas av låg bygghöjd

L3-skenor / 3-fasskenor

L3 betyder 3-fasskena som ofta används i professionella miljöer såsom museer, konstgallerier, gallerior och butiker. De tre faserna möjliggör en mer avancerad styrning av belysningsanläggningen. Armaturerna kan ställas in för att styras från en av de tre faserna i skenan och kan på det sättet tändas och dimmas separat. 3-fasskenor följer en gemensam standard vilket gör att våra armaturer passar till andra tillverkares 3-fasskenor exempelvis Global, ERCO, Philips, Nordic Aluminium, med flera.

L1-skenor är alltså lämpliga för mindre avancerad belysning och L3-skenor har bättre stöd för ljusstyrning. Dimbarhet har inget med skenorna att göra utan handlar om armatur och installation. Kontakta gärna oss om ni är intresserade av att köpa in belysning och vill ha hjälp med att välja rätt skensystem.